NuVinci De uniek N380 en N330 versnellingsnaven

Versnellingen werken normaal via tandwielen, maar niet bij de NuVinci. Deze naaf is een traploze versnelling, net als bij een oud Dafje.


Het hart van de naaf zijn acht metalen kogels. Deze kogels zitten ingeklemd tussen twee metalen ringen. De ene ring zit vast aan het achterste tandwiel, brengt de kogels aan het draaien en deze brengen op hun beurt, via de tweede ring, het achterwiel in beweging. Door aan de versnellingsgreep op het stuur te draaien, verplaats je de positie van de kogels ten opzichte van de ringen. Hierdoor verandert de overbrengverhouding tussen de platen en daarmee de mate van versnelling. Zie www.fallbrooktech.com  voor een filmpje over de werking.

De naaf is één afgesloten geheel die gevuld is met tractievloeistof, een soort olie. Het is even wennen: geen schakelmomenten en geruisloos. Draai aan de schakelhendel en heel gelijkmatig verandert de versnelling. Erg prettig. Én je kunt schakelen terwijl je kracht zet. Ook het bereik van de NuVinci is erg positief. Met het bereik word bedoeld of je in een laag verzet makkelijk bergop kunt en in een hoog verzet niet als een gek hoeft te trappen als je wind mee hebt.

Daarnaast zijn de N380 en N330  ontworpen om het hogere koppel van een eBike te kunnen verwerken en ze kunnen worden gecombineerd met een riemaandrijving.


Bedrijf:  Fallbrook Technologies
Website:  www.fallbrooktech.com

Terug

 

  Tweewielerservice Wil van Laarhoven Oirschotseweg 7b 5684 NE Best Tel: (0499) 39 95 78 Email: info@tweewielerservicewilvanlaarhoven.nl